Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Partyzáni v jiném světle II

Když před asi dvěma lety zlehčoval premiér Nečas partyzány  sledoval  jsem reakce těch, kteří tehdy ještě žili. Byli z toho v šoku a mnohým se zhoršilo zdraví.  Za ty dva roky jich ubylo tolik, že z brigády Jana Žižky zbývá už jen hrstka spočítatelná na obou rukách.  Ještě před pěti lety byl čas na to, vzdát poctu několika desítkám  bojovníků z 1.čs.part.brigády Jana Žižky. Nyní když je naživu jen pár posledních a jeden z nich se jmenuje Jan Hronek respektive plk. Jan Hronek, který byl nejmladším členem jmenovaného útvaru.  Chtěl bych jako jeho kamarád na což jsem náležitě hrdý udělat něco pro jeho jmenování generálem  neboť si to zaslouží stejně ne-li více, jako si to zasloužil například předseda ČSBS Jaroslav Vodička.

 

 

Byl to čtrnáctiletý žák obecní  školy ve Valašské Polance , jehož tatínkem byl řídící učitel Jan Hronek st., též zapojený v odboji. Nejprve dělal „jen“ spojku, což v prudkých valašských kopcích není jednoduché ani v létě natož v závějích v zimě a mrazu a Petr Buďko si ho natolik oblíbil, že jej jmenoval „osobním špionem“.

Nakonec ve škole, kde se ubytovala jednotka Hlinkovy gardy pomohl vzít z jejich skladu zbraně a munici, protože malým oknem, které do zbrojnice vedlo, by se dospělý neprotáhl. Jeho otec a dva další členové místního  pomáhali odnést kořist. Od té chvíle musel mladý partyzán do ilegality. Do té doby například dostal úkol od kapitána Buďka: „ Janku zjisti kolik je v Polance Němců, od jaké jsou zbraně a hlavně důstojníky spočítej a hodnosti Janku naučil ses je doufám!?“

Murzin se česky moc nenaučil, zato Stěpanov a Buďko uměli česky dobře i psát se naučili, já před nimi smekám, po strastech v německých lágrech najít motivaci a bojovat v cizí zemi a vědět, že jejich nejvyšší se k válečným zajatcům nechová moc korektně byť se zapojili sebevíc do jakékoliv akce. Všichni důstojníci měli po válce problémy se SMĚRŠÍ  i NKVD.  Tak tohle je kratičký úsek ze života člověka, který sloužil po válce u raketového vojska a v hodnosti plukovníka šel do důchodu. O tom, že byl partyzánem nemluvil.

 

Pokud by jste se s ním chtěli seznámit přijeďte do Prlova 18.4.2015.

 

Chci aby společnost brala partyzány stejně jako v jiných státech. Komunistický systém jejich činy zprofanoval, zveličil a upravil a proto se snažím touto cestou lobovat za jejich očištění. Stejně tak bych vás rád seznámil se zásadními body historie partyzánské cesty brigády Jana Žižky.

 Slovensko léto 1944, skupina poručíka Jána Ušiaka dostává téměř nesplnitelný úkol, přejít přísně střeženou protektorátní hranici. Střeženy byly  železniční i běžné mosty u nichž byla umístněna kontrolní stanoviště a neustále zde procházely hlídky. V září 1944 byl bezpečný už jen úkryt ve vesničce Štiavnik a blízké okolí, kde byla stále vyvěšena československá vlajka a v Němčákově hájence se Ušiak a jeho muži nemuseli prozatím ukrývat, ale než dorazili do Štiavniku při přechodu Váhu to byla jiná situace. Provoz všech plavidel včetně vorů byl zakázán pod trestem smrti totéž platilo o přechodu protektorátní hranice oběma směry. 

První průnik na protektorátní území zaznamenaly německé celní a policejní (Greko,Schupo) oddíly 17. září, asi desetičlenná skupina partyzánů u Velkých Karlovic.

 Průzkumné oddíly pak chodily pravidelně, hlavně do údolí Tísňavy u Malých Karlovic, kde došlo 21. září ke střetu s německými celníky z nichž dva byli zraněni lehce a jeden těžce.  Ušiak z Murzinem se touto akcí chtěli přesvědčit o bdělosti německých sil v této oblasti.

25. září se oddíl v nočních hodinách rozhoduje o přechod hranice. Dostávají se ke hraničnímu kameni, kde se rozestavili do kruhu, vztyčili vlajku Československa a celý oddíl složil přísahu. Po této emotivní chvíli vyrazili směrem Velké Karlovice – Podťaté.

Tady si dovolím poznámku,nebyli to žádní nemakačenkové, bandité i když je tak Němci nazývali, byli to regulérní bojovníci za osvobození své vlasti, kteří mezi sebou měli zkušené poradce v osobách jako Dajan Bajanovič Murzin, který prodělal válku od prvního dne operace Barbarossa až do 4. května.  Nebyl to žádný ďábel v lidské podobě jak jej líčili někteří autoři, ale byl to plachý třiadvacetiletý muž s bohatými válečnými zkušenostmi. Byli zde též uprchlí váleční zajatci, povětšinou důstojníci a hlavně lidé vysokých morálních kvalit, které si místní obyvatelstvo zamilovalo z nich uvedu Ivana Petroviče Stěpanova, zahynuvšího měsíc před koncem války, Viktora Grygorijeviče Ševcova, Petra Buďka a mnohé další. Byli mezi nimi i lidé zcela opačných charakterů, jako například Jan Dvořák, který za pár dnů zradí, Emil Muroń také budoucí konfident. Ale takových červů byla menšina. Rozvědku vedl mladý český vlastenec Stanislav Sláva Koza, jeden z nejstatečnějších ze statečných, dvakrát zachrání oddíl včasným vpádem nepřátelům do zad a umožní tak celku dostat se z obklíčení. Při posledním jeho boji je raněn do páteře, je zajat a posléze zabit v Kounicových kolejích, když přes mučení nepodlehl nátlaku a nepromluvil.

Seznámil jsem se letos z dětmi Stanislava Kozy a jeho dcera mi vyprávěla, že je s maminkou po válce navštívil vězeň z vedlejší cely v Kouničkách, který si s jejich otcem vyklepával zprávy morseovkou a ujistil je o hrdinství jejich otce.

Zpět  do Beskyd podzimu čtyřiačtyřicátého. Velké Karlovice – Podťaté noc z 25 na 26 září. Před malou chvílí partyzáni zahnali asi 25 člennou hlídku komanda z Bílé. Následuje rychlá porada velitelů, výsledek zní připravit k boji. Partyzáni ví, že přijedou posily. Němci zabavují i osobní vozidla a nutí civilisty aby je zavezli až na místo Pietschovy hájenky, kde se poblíž ve výhodné zatáčce soustřeďují  naši. Mají k dispozici i těžký kulomet a dokonce protitankovou pušku PTRS ještě z původního shozu.

Ze Vsetína dokonce vyjíždí speciální vlak s posilami. Několikanásobná přesila se řítí na moderní Jánošíky a Ondráše. Ti ale odpovídají palbou z výhodných pozic a lehce odrážejí útok za útokem. Na německé straně už je 25 zraněných z toho pět velmi těžce a bohužel neznáme jejich další osud. Na straně partyzánů je jen několik lehkých zranění. Vzplála jedna z motorek, kterou přijely posily, také jeden z civilních vozů je zasažen a s ním i jeho majitel, který byl v nepravý čas na špatném místě.

Boj již trvá několik hodin, když tu Ušiak velí –„ po četách ústup zpět“, oddíl ustupuje na Slovensko, přesila je příliš velká a rozkaz je jasný uchytit se na území protektorátu.

Již za tři dny po tomto boji 28. 9. 1944 se skupině 60 partyzánů v čele s Murzinem daří přes Lemešnou u V.Karlovic přejít hranice a 16.10 se sešli na Trojačce, kde si našli útočiště, tedy přepustili jim jej parašutisté z Wolframu, kteří odešli na úbočí hory Smrk.

 Příště Vám milí čtenáři pokud se Vám bude článek líbit přiblížím příběh zrady a hrdinství, teroru, slz a bezmoci, která další desítky mužů a žen přesvědčila o nutnosti zapojit se i přes drakonické chování okupantů.

Doufám, že tento článek Jankovi Hronkovi pomůže, protože si tu hvězdičku zaslouží.

Autor: Daniel Gargulák | pátek 12.12.2014 19:37 | karma článku: 24,22 | přečteno: 2274x
  • Další články autora

Daniel Gargulák

1945-1968-2016

Ke 21. srpnu vyšlo mnoho článků a některé jsou povedené jiné méně.Naše historie je opravdu takovým lakmusovým papírkem, stejně jako názory Židovské komunity. Viz. Terezínské projevy 2016.

21.8.2016 v 21:36 | Karma: 7,94 | Přečteno: 244x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Konec státnosti? A oprava :-)

Premiér by měl vyslyšet názor většiny. Prosím Vás pane Sobotko. Zvyšme daň z lihu nebo cigaret "příklad", ale neustupujte. Řeč je samozřejmě o jednání s Merklovou. Nejsem členem žádné politické strany a nejsem člověk bez empatie.

20.8.2016 v 7:16 | Karma: 21,54 | Přečteno: 636x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Názor obyčejného člověka

Dlouho jsem nepsal blog. Proč? Protože jsem měl pocit, že lidé již nemají "ten" šestý smysl, kterým by pravdivě popsali celý ten kolotoč informací, jež se na ně sápe tu z reproduktorů v obchodě, tady zase z rádia, večer z televize

29.1.2016 v 22:51 | Karma: 11,68 | Přečteno: 969x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Leskovecký masakr

Pro mnoho lidí nudné omílání dějinných obrazců, ale poznáte hlubší význam?

3.4.2015 v 5:50 | Karma: 19,26 | Přečteno: 1452x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Zapomenuté tragédie IV. Prlov

Další porada ve Vizovickém zámku Rosa Mariae založeném v roce 1261. Osazenstvo stejné jako v případě Ploštiny, za SS Erich Wienecke, za SS Einheit Josef Pawlovski, Tutter, Michalský, Valko, Beutel (Archiv bezpečnostních složek 125/3), dále příslušníci Zlínského gestapa Raschka, Supparitch, Ziegler, Kraiger,Frankhauser, Touschek a další. Důkazy proti Prlovu byly na stole, ale Einheit Josef nebyl ještě připraven na své poslání v týlu Rudé armády, Tutter tedy posílá v neděli 22.4.1945 tři pětičlenné skupiny převlečené ve slovenských uniformách a s legendou, že jsou zběhové a chtějí k partyzánům.

29.12.2014 v 19:20 | Karma: 23,21 | Přečteno: 1522x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Zapomenuté tragédie číslo dvě a tři II

Pro paní  ministryni Válkovou si dovoluji trochu detailněji popsat, co se dělo v době protektorátu. Ale nejen pro paní Válkovou i pro ostatní politiky, kteří mají až moc krátkou paměť. Upozorňuji i členy KSČM, že odboj nebyl vůbec jen jejich odbojem a že odpor vůči nacistům spojil i dříve politicky nesmiřitelné nepřátele a členové jednotlivých oddílů pocházeli ze všech stupňů tehdejšího názorového, politického ba i náboženského spektra.

27.12.2014 v 17:34 | Karma: 22,04 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Zapomenuté tragédie číslo dvě a tři I.

Překrásné valašské kopce se jen neochotně vymańovaly z krátlovství paní zimy na jaře roku 1945. V hlubokých lesích se ukrývala řada partyzánských skupinek a oddílů, které působily na různých místech Zlínského kraje. Nejznámější oddíly působily pod velením důstojníků Rudé armády a v dubnu 1945 jich bylo již nejméně 1200. Pod tvrdým,ale spravedlivým velitelem kapitánem Petrem Buďkem operoval tzv. 1. prapor brigády Jana Žižky o velikosti asi 240 lidí z toho asi 190 Čechů a 50 jiných státních příslušníků národností jiných. Mezi jinými v ní byli Jugoslávci, Rakušané, Němci, Poláci a samozřejmě množství národností ze SSSR.

27.12.2014 v 12:37 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Nikdy nevěřte politikům aneb poučení z krizového vývoje

Když jsem po smrti posledního pamětníka v roce 2010 převzal naše malé velmi skromné muzeum, jenž bylo navíc vyloupeno a exponáty ve vitrínách chyběly. Měli jsme spolu s obecním úřadem připraveno mnoho plánů. Naučnou stezku druhého odboje, spolupráci s Památníkem Lidice, kterou tehdejší i nynější ředitel PL pan Červencl přislíbil nevěda o mých plánech, které jsem mu prozradil, chtěl jsem rekonstruovat nebo postavit nové muzeum Prlovské tragédie a odboje na Valašsku, které by si tento region zasloužil. Tvář pana ředitele přešla z úsměvů ke křečovitému stažení rtů a srdečný rozhovor se změnil v trapné chvíle ticha. „Aha, tak to jsem pěkně podělal“ řekl jsem si v duchu, „ten si myslí, že chci peníze jen po něm“, přitom jsme chtěli jen záštitu a formou o.p.s spravovat finance od dárců a sponzorů.

11.12.2014 v 14:15 | Karma: 14,24 | Přečteno: 744x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Vrahové z roku 1945

Pojďme si připomenout ty, kteří zpáchali na Valašsku v dubnu 1945 taková zvěrstva, že dodnes, když o tom vypráví poslední pamětníci, kteří tehdy byli dětmi, běhá posluchačům mráz po zádech. Například paní která měla šest let, tři dny musela chodit kolem těl svých ohořelých rodičů než je Němci dovolili odvézt. Celkem 11 sirotků zůstalo v Prlově po řádění těchto "nadlidí". Nechci vyvolávat nacionalismus nebo xenofobii, chci žalovat na totalitu ať má jakýkoliv název. Žijeme v Evropě a doufejme, že z východu budeme v bezpečí, ale také by jsme měli umět vzpomínat a poučit se z chyb generací před námi. Bohužel u nás v Prlově nejsou prostředky na rekonstrukci nevyhovujících prostor, ale bojujeme za změnu.

10.12.2014 v 19:49 | Karma: 26,80 | Přečteno: 2040x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Partyzáni v jiném světle

Partyzánské hnutí v Českých zemích je zatím jako celek "pole neorané"i když jednotlivé skupiny jsou více či méně kvalitně popsány ať již v knihách, kde byli partyzáni glorifikováni, tak i v době po sametové revoluci, zde se však nejedná o vědecká díla, ale především o literaturu faktu od historiků amatérů, proti nimž nic nemám neboť jsme jedním z nich, ale bohužel historická obec až na výjimky raději píše o divokém odsunu Německých občanů z Československa v roce 1945, já tyto vraždy, které jsou prokázány také odsuzuji, revanšismus ničemu nepomohl což vidíme v současnosti. Ale dělat z těchto excesů, které ještě nejsou probádány nějaké závěry je nešťastné. Puzzle se také neukazuje ve stádiu čtvrtiny složených dílků. O tom jak ti zlí Češi, vraždili bezbranné Němce jsme toho četli dost. Jsou to zločiny to je neoddiskutovatelné, ale proč k takovým zločinům vůbec došlo? Proč vlastně ti hodní Němci zabrali Rakousko potom Československo, které se chtělo bránit, ale nedostalo se nám pomoci od těch se kterými jsme počítali. Ale to odbíhám od tématu a to nechci. Divoký odsun byl nelidský, ale pokud se má publikovat zlo na území našeho státu, měli bychom se zaměřit hlavně na oběti české.

9.12.2014 v 17:19 | Karma: 20,59 | Přečteno: 2691x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Zapomenutá tragédie číslo jedna - Leskovec

3. dubna 1945 bylo úterý , den po velikonocích. V poklidném Leskovci, nacházejícím se mezi Vsetínem a Valašskou Polankou, hospodařil mlynář Juříček se svou ženou a třemi dětmi, synem a dvěma dcerami. Syn měl 19 a děvčata 16 a 14 let. Zdánlivě idilycký obrázek skrýval tajemství, ve mlýně v tajném bunkru byl postaven lazaret, sklad zbraní a tiskárna. U zrodu tohoto úkrytu byl Josef Sousedík, Valašský Edison, který poskytoval prostředky a materiál na stavbu bunkru, problém byl v tom, že v tomto příběhu figuruje jméno František Bednář, což byl jeden z nejúspěšnějších konfidentů gestapa, který si chtěl udělat alibi na poválečnou dobu a chtěl přejít na stranu odboje, jenže Němci to zjistili, milého Bednáře podrobili "zostřenému výslechu" a morálně chabý Bednář vyzradil vše, dokonce nakreslil i plánek toho bunkru ve kterém se léčil i major Murzin velitel 1.československé partyzánské brigády Jana Žižky, ale včas byl přemístněn jinam. Gestapo šlo najisto. Neskutečná scéna se odehrála toho dne u Juříčkova mlýna , kdy čtrnáctiletá Mařenka úpěnlivě prosila o život svých rodičů, srdceryvné výjevy a ještě krutější konec. Ještě dlouhé roky po válce se jejich sousedovi, který to celé sledoval na vlastní oči nedalo toto neskutečné, hrůzné divadlo spát. Ale nechme jej ať nám svojí výpovědí, kterou učinil v létě roku 1945 nejlépe popíše co se vlastně stalo.

7.12.2014 v 11:27 | Karma: 23,15 | Přečteno: 1203x | Diskuse| Politika

Daniel Gargulák

Zapomenuté tragédie

Proč jsem se rozhodl psát blog? Protože bojuji s větrnými mlýny a můj kůň je znavený a zbroj rozbitá. Ale vážně.Chci psát o Prlovské tragédii. O jedné z tragédií, které jsou málo známými, přesto však nesmírně silnými příběhy stejně jako Lidice. Nikdo z kompetentních politiků nebyl schopen a asi ani není politická vůle napravit křivdu jež se stala Prlovu, malé Valašské vísce, která byla vypálena 23.4.1945 nezasadil se o to aby byl naší vesnici přiznán status Národní kulturní památky, jenž jí bezesporu patří, stejně jako například blízké Ploštině, která je mnohem známější.

7.12.2014 v 9:58 | Karma: 18,64 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1535x
Chci silou médií pomoci v boji za zachování povědomí o II.národním odboji kde umírali Vaši předkové a jeho ozbrojeném zakončení partyzánském hnutí. Od roku 1989 vyšla jediná seriózní kniha o partyzánech - Marie Hrošová -Na každém kroku boj 2012. Pokud chcete navštívit Prlov a muzeum Prlovské tragédie, spojte se se mnou buď mailem, nebo telefonicky přes www.obecprlov.cz.